November 28, 2020 Von admin Aus

Statligt ägda Belarusbank lanserar kryptobörs bland sanktioner mot Lukashenko

Den största banken i Vitryssland, den statsägda Belarusbanken, har meddelat planer på att samlansera en „laglig“ kryptobörstjänst som gör det möjligt för kunder i både Vitryssland och angränsande Ryssland att köpa och sälja krypto „med Visa-betalkort“ vid den tiden när EU godkände nya sanktioner mot vitryska tjänstemän, inklusive den självutnämnda presidenten Alexander Lukashenko, som inte erkänns av västerländska länder och anklagas för valbedrägerier och förtryck.

De begränsande åtgärderna inkluderar reseförbud och frysningar av tillgångar.

Per Prime Press har banken samarbetat med ett kryptofirma som heter White Bird för det nya projektet och kommer att tillåta „medborgare i Vitryssland och Ryssland“ att byta krypto mot vitryska och ryska rubel, samt USD och euro.

Banken ägs 99,95% av regeringens statliga egendomskommitté och har varit partner i White Bird sedan 2018.

White Bird verkar från Hi-Tech Park, navet i Vitrysslands krypto- och blockchain-affärsverksamhet.

Och flytten följer tillkännagivandet från förra månaden från ett schweiziskt dotterbolag till den ryska statsägda banken Gazprombank, som hävdade att den skulle börja erbjuda kryptohandel och vårdtjänster till „ett begränsat antal utvalda kunder“ efter att ha fått myndighetsgodkännande.

Men när Moskva signalerade denna vecka att det kan vara redo att fängsla kryptoinnehavare som misslyckas med att deklarera sina inkomster till skattemannen, kommer vissa att fråga om både Kreml och den internationellt erkända Lukashenko-regeringen, som har slagit ned på regimen- kritiska protester fridfulla demonstranter sedan september i år, vill verkligen samla in pengar från krypto så fräckt som detta, särskilt när vissa röster i den ryska regeringen verkar så motsatta alla saker som är kryptoanslutna.

Dmitriy Zaikov, en Moskva-baserad kryptoinvesteringsrådgivare, berättade för Cryptonews.com,

”Regeringskassan flyter knappast över i Minsk eller Moskva – eller någon annanstans i världen – särskilt på grund av koronaviruspandemin. Med det sagt tror jag knappast att detta är en del av en samlad insats för att samla in pengar från krypto av någon regering. Om något är det mer som en testning av vattnet. Kanske vill de doppa en tå i, se vad som fungerar och vad som inte fungerar. ”

Samtidigt uppgav experter tidigare att även om Vitryssland skulle hitta ett sätt att komma runt sanktioner med hjälp av krypto, skulle detta vara lite mer än ett „plåster“, med ekonomin sugd in i lågkonjunktur på grund av de bredare konsekvenserna av ekonomiska sanktioner. Liknande kryptodrivna ansträngningar i Venezuela och Iran, sa experterna, hade till stor del misslyckats med att rädda dessa nationers ekonomier.

Zaikovs anmärkningar kommer hett i hälarna av kommentarer från en annan expert nära Rysslands kryptolagssamtal, som berättade för Cryptonews.com att det inte fanns „någon i statsduman“ som förstod kryptomarknaderna eller „hur man tjänar pengar på dem.“